Barre

Barre on maailmalla huippusuosittu balettiin pohjautuva tehokas ja hauska liikuntalaji. Aiempaa tanssitaustaa ei tarvitse olla, ja tunneilla edetään aina omaa kehoa kuunnellen. Erityisesti reidet, pakarat ja keskivartalo ovat tunneilla kunnolla töissä, lantionpohjan lihasten harjoittelua unohtamatta. Kurssin aikana opetellaan erilaisia tekniikoita kehonhuoltoon mm.pilateksesta ja joogasta tuttujen elementtien avulla. Aiempaa kokemusta et tarvitse, ja tunneilla on hyvä olla sukat jalassa, mukavissa liikuntavaatteissa.

Sonja Toivola on kehittänyt pitkän tanssitaustansa ja äitiysfysioterapian osaamisensa yhdistäen kaksi tuntikonseptia ensimmäisenä Suomessa: raskausajalle sopiva Barre sekä BabyBarre.
Raskausajan Barre on tehokasta, mutta turvallista liikuntaa raskausaikana huomioiden raskauden tuomat muutokset kehoon ja harjoitteluun. Kuten baletissa ja barressa yleisesti, näillä tunneilla työstetään ryhtiä, kehonhallintaa ja kehitetään sekä voimaa että liikkuvuutta. Kehoa vahvistetaan siis monipuolisesti baletista tuttujen harjoitteiden kautta, joitain elementtejä on myös joogasta ja pilateksesta. Erityisesti alaselkä on raskauden aikana kovilla, ja tarvitsee liikettä ja vahvaa lihaksistoa tukemaan rankaa, joten tunneilla keskitymme paljon syviin keskivartalon tukilihaksiin lantionpohjan lihaksia unohtamatta.

BabyBarre-tunneilla liikutaan äitien palautumista tukien ja vauvojen ehdoilla. Huippusuositut BabyBarre-tunneille voit osallistua lääkärin jälkitarkastuksessa ja/tai fysioterapeuttisessa jälkitarkastuksessa käytyäsi ja saatuasi luvan liikunnan aloittamiseen, sekä luonnollisesti kun näiden lisäksi oma vointisi sen sallii. Suorien vatsalihasten erkauman kanssa tai lantionpohjan lihasten palautumisen ollessa vielä kesken voi tunneille hyvin osallistua – tunneilla ei esimerkiksi hypitä, ja hyvään ryhtiin ja keskivartalon syviin tukilihaksiin sekä lantionpohjan lihaksiin kiinnitetään tunneilla erityisesti huomiota. Vauvat ovat osan tunneista kantoliinoissa tai -repuissa, mikäli viihtyvät sellaisessa, ja saavat leikkiä alustoilla äitien vieressä. Tunneilla edetään aina vauvojen ehdoilla, ja ilmapiiri on lämmin. Aiempaa tanssitaustaa et tarvitse, vaan tunneille voit tulla sellaisena kuin olet, löytämään oman sisäisen tanssijasi.

Kuva: Sabrina Bqain