Imetysohjaus

Imetyksen haasteita voi ilmetä koko imetysmatkan aikana vauvan kasvaessa ja kehittyessä, mutta useimmat äidit kohtaavat haasteita alkutaipaleellaan. Jo synnytyssairaalassa maidonnousun kanssa voi ilmetä haasteita, ja sen jälkeen kotiutuessa viikkojen kuluessa voi kasvaa huoli ja pelko siitä, riittääkö maito. Toisaalta alku voi sujua helposti, ja vasta kuukausien myötä vauva voi esimerkiksi hampaiden kasvaessa kokeilla niitä äidin rintaan kivuliaasti tai imuote voi muuten hetkellisesti muuttua hampaiden myötä.

Hyvä nyrkkisääntö on, ettei imetyksen kuuluisi sattua, ja siihen kannattaa hakea apua mikäli näin on.

Syitä imetyskipuun on monia. Yksi yleisimmistä syistä on vauvan imuote, jonka korjaamalla imetys helpottuu. Vauvalla voi olla erilaisia kireyksiä, mitkä vaikeuttavat imetystä ja hyvää imuotetta, ja näihin on paljon saatavissa apua myös osteopatiasta. Kyse voi olla myös esimerkiksi sammaksesta eli hiivainfektiosta tai ihorikosta.
Imetysohjaukselle voit varata erikseen konsultointiajan, tai siihen ja esimerkiksi imetysasentojen ergonomisuuteen liittyviä kysymyksiä voidaan käydä läpi luontevan osana äitiysfysioterapian käyntiä.

Kuva: Sabrina Bqain